- Yeni doğmuş yavruların, sıcak tutulmaları, gerekir. Yavrular vücut sıcaklıklarını dengeleyemezler.
- Yavrulara her temas öncesi, el hijyeni sağlanmalıdır.
- Yavruların bulunduğu ortam, 30 derecenin altına düşmemelidir.
- Bıngıldak için, özellikle çarpmalara dikkat edilmeli.
- Bıngıldak (Molera) Kafa tasındaki yumuşak alan.
- Annelerini emmelerine, yardımcı olunmalı, emdiklerinden emin olunmalı.
- Yavru en kısa sürede, ilk 24 saat içinde mutlaka, anne sütü emmeli. ilk süt, annenin sahip olduğu antikorları içerir. (kolostrum) Yavrular böylelikle; antijenlere karşı, korunmuş olur.
- Anne yeterli süte sahip değilse; kaliteli marka, köpekler için süt tozu alınarak, biberon vasıtası ile bebeklere gıda desteği yapılmalıdır. Kolostrum içeren süt tozları da mevcuttur. Yavruda gaz oluşmamasına dikkat edilmeli varsa karına masaj yapılarak gaz çıkartılmalıdır. Gaz sebebiyle emmiyorsa veteriner hekime gösterilmelidir.
- Annesi olmayan yavrular, iki saat ara ile beslenmelidir. Geceleri bu süre 3 saat’e çıkarılabilir. 15 günün sonunda, süre yavaş yavaş, 3-4 saate çıkarılabilir.
- Yavruların kiloları, günlük olarak kontrol edilmeli. Kilo almayan yavruların beslenmelerine, daha özen gösterilmelidir.
- Annesi olmayan Chihuahua yavrularının, her beslemeden sonra tuvaletleri yaptırılmalıdır. İlgili bölgeler nemli bir pamuk ile yumuşakça silinerek tuvaletleri yaptırılmalıdır. Yavrular ilk 3 hafta kendi kendine tuvaletlerini yapamazlar.
- Bebeklere, hazırlanan içerik, verilirken, çok dikkatli olunmalı, Köpeğinizin ciğerine mama kaçırılmamalı. Yavru; biberon ve ya insülin şırıngası ve ya şırınga biberonla beslenirken, sırt üstü pozisyonda olmamalıdır. Eğer tecrübeli değilseniz mutlaka bir uzmana danışınız.
- Yavrular; aşı periyotları tamamlanmadan, asla dışarı çıkarılmamalı, dışarıdan gelen kişilerle, gerekli hijyenik koşullar sağlanmadan, temas ettirilmemelidirler. Aşıları tamamlandıktan 15 gün sonra diğer köpeklerin bulunduğu ortamlara çıkarılabilir.
- Yavruların, ilk iç parazit uygulamaları, asla ihmal edilmemelidir. Parazitler yavrular için ölümcül olabilirler. Yavrular parazitler sebebiyle, nörolojik nöbetlere benzer, nöbetler geçirebilirler. Bu nöbetler epilepsi ve ya hipoglisemi nöbetlerine de benzerler. Böyle bir durumda, veteriner hekiminizle birlikte, iç parazit olabilme konusunu iştiare edilmelidir.
- Bulundukları alan, daima temiz tutulmalıdır.
- Diğerlerine göre, daha ufak yavrular, takip edilmeli; gerekirse, dışarıdan takviye, besleme yapılmalı. Anne memesine uşlaşması ve emmesi sağlanmalıdır.
- İlk zamanlar her gün, tartılmalı ve kilo almaları takip edilmelidir.
- Alınması gereken kilo miktarı için tablomuzu inceleyebilirsiniz
- Yaklaşık 4 haftalıktan sonra, yaş mama verilebilir. 8 haftalık civarlarında, kuru mama verilebilir. eğer daha erken verilecekse mama ıslatılmalı.
- 6 ay olana kadar; süt dişlerinden dökülmeyenler var ise, veterinere götürülüp çektirilmelidir. Bu alttan gelecek olan kalıcı dişlerin farklı yerlerden çıkmasını, çene deformasyonunu olasılığını düşürecektir. Çift diş (süt ve kalıcı dişi ) istenmeyen bir durumdur. Kötü ağız kokusuna da sebebiyet verir. Chihuahuaların diş konusunda hassas oldukları unutulmamalıdır.
- Yavrunun kulakları, tam gelişim sağlanana ve dikleşinceye kadar, kulaklarla oynanmamalı. 90 güne kadar dikleşme, olmamışsa önlem alınmalı. İlgili Video için Tıklayınız.
- Tırnakları, sürekli kontrol edilmeli, ve kısaltılmalıdır.
- 4 Haftalıktan itibaren, paraziter tedavi için, Veteriner Hekiminize, baş vurun. Kendisinin uygulayacağı programı, titizlikle takip edin.
- Yavrunun; tam doğum tarihini bilmek, önemlidir, böylece aşı takvimi, uygun şekilde uygulanabilir. Erken yapılan aşılama sonucunda, ‘Yavrunun’ anne sütünden aldığı antikorlar ile aşı birbirini nötralize edebilir ve Yavru korumasız kalır. Geç aşılamada aynı şekilde yavrunun korumasız kalmasın sağlar. Aşı takvimine titizlikle uymak çok önemlidir.
- Aşı zamanlarına göre, aşılarını, aksatmadan yaptırınız. Unutmayınız ki; aşısız yavrularda ölüm oranları, maalesef yüksektir.
- 8 haftadan önce, yavru anneden ayrılmamalıdır. Anneleri ile birlikte olan yavruların, bulaşıcı hastalıklara karşı, daha dayanıklı oldukları, saptanmıştır.
- Yavruların, uzun süre aç kalması, şeker komasına girmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda, yavrunun dişlerine bir miktar bal sürülüp, derhal en yakın veteriner hekime götürülmelidir. Bu durum ölümcül olabilir.!!!!
- 3 aylık oluncaya ve tüm aşı ve parazit tedavileri yapılıncaya kadar, dışarıya çıkarmayınız. Son aşısından 15 gün sonra, güvenle dışarı çıkarabilirsiniz.
- Bulaşıcı hastalıkların çoğunluğunun, Dışkı ve Salya ile bulaşması sebebiyle, köpeğinizin dışarıda yerden bir şey yemesine, kesinlikle izin vermeyiniz.
- Yabancıların, yavruya temas etmeden önce, ellerini yıkamaları sağlanmalı.
- Yavru Chihuahua, çocukların kucaklarına verilmemelidir.
- 12 yaşından küçük çocuklarla, köpeklerinizi, aynı ortamda, yalnız bırakmayınız.